Hoe gezond is onze gerookte look en de gezondheidsvoordelen …
Knoflook wordt meestal in kleine hoeveelheden gebruikt en heeft daarom geen invloed op de calorie waarde van gerechten. Het regelmatig gebruiken van knoflook verlaagd de bloeddruk en zorgt voor een goede doorstroming waardoor vorming van bloedklonters wordt tegengegaan. Daarnaast heeft look ook een cholesterol verlagende werking. Het is bewezen dat 1 knoflookteentje (3gr) per dag het cholesterolniveau vermindert met gemiddeld 20%!
Knoflook is rijk aan vele onmisbare mineralen in onze voeding zoals ijzer, zink en mangaan maar vooral aan selenium, wat zeldzaam is in onze voeding en ons moet beschermen tegen kanker, hart en vaatziekten.
Voedingswaarden van gerookte look op 100 gram
Energie 135 kcal
IJzer 1,4 mg
Water 64 g
Calcium 38 mg
Koolhydraten 27,5 g
Magnesium 21mg
Vetten 0,1 g
Kalium 446 mg
Eiwitten 6 g
Natrium 10 mg
Vezels 3 g
Vitamine C 30 mg
Vitamine B6 1,2 mg
Vitamine E 0,1 mg
Gerookte look, een echte ambacht!
Gerookte look staat al ruim 200 jaar garant voor authenticiteit en traditie.. Het heeft de bijzonderheid van gevlochten en gerookt te zijn, wat zorgt voor een typische geur, kleur en een zeer lange houdbaarheid. Oorspronkelijk zorgde de vochtigheid in de Noord- Franse regio’s ervoor dat de gewonnen look moeilijk te bewaren was. Het was de grote aanwezigheid van turf die aanvankelijk werd gebruikt als verwarming, die later ook werd gebruikt om de gewonnen oogst te drogen en daarmee schimmels voorkwam. De traditie was geboren.
Ontrafelen, vlechten en roken.
het ontrafelen van de knoflookstelen is de eerste stap. Het omvat de knoflookbollen met stelen in trosjes samen te brengen. Vervolgens vlechten de wevers de knoflookstelen zoals haren in elkaar. De gevlochten strengen zijn niet alleen decoratief maar ook praktisch voor het ophangen van de gerookte look in de keuken of kelder. De traditie van het roken stimuleerde ook het gebruik van andere brandstoffen als turf zoals zaagsel van eikenhout, beukenhout, stro of soms zelfs turfbriketten.
In de rookkamer gebeurt de verbranding traag en zonder vlam. Dit zijn de voorwaarden voor een typische smaak en een goede houdbaarheid van de look. Om de 8 uur wordt er een rookvuur gemaakt gedurende minimum 7 dagen. De temperatuur is tussen de 35 ° C en 42 ° C.
Als men een te lage temperatuur heeft zal de knoflook minder lang houdbaar zijn. Een te hoge temperatuur leidt tot het garen van de look. Deze delicate operatie vereist een regelmatige controle van de producent.