Smelt de boter in een pan en doe daarin de ui, stoof deze aan en voeg de knoflook, het laurierblad en de tijm bij.
Kook dit heel zachtjes gedurende 30 min. en let op dat het niet verkleurt
Als de uien zacht zijn, voeg dan het zout, de suiker, de peper en de wijn toe
Laat het nog even doorkoken tot het mengsel goudgeel is.
Voeg de eierdooier toe, niet meer laten koken.
Serveertip
Serveer de soep zoals ze is of mix ze even door en dien op met gebakken croutons.
Pasta met verse tomaten en gerookte knoflook
Ingrediënten
1 bol gerookte knoflook
verschillende gekleurde tomaatjes
serranoham
verse pasta
peterselie
olijfolie
Rosa maria blend
grof zeezout
zwarte peper
parmezaanse kaas
stokbrood.
Bereiding
Ovenschotel: alle tomaten pellen en in kleine stukjes snijden, goed kruiden, look persen.
Alles goed mengen met olijfolie.
Oven 180 graden voorverwarmen en dan de ovenschotel voor ongeveer 45 min laten doen.
Verse pasta koken.
Serranoham in stukken scheuren en bakken in pan.
Als tomaten klaar zijn, alles mengen onder de pasta met de gebakken serranoham.
Eventueel verse peterselie onder de pasta doen en alles goed mengen.
Afwerken met verse parmezaanse kaas en serveren met stokbrood.
Met dank aan Christel uit Herenthout
Verse knoflookpasta
Je kan de pasta weken bewaren in de koelkast zonder dat hij slecht wordt, als je kookt heb je geen werk meer om de look te kuisen en je kan het volledig naar eigen smaak maken. Het is de eenvoud zelve en kost alleen wat werk vooraf, maar dan ben je weer lang gerust.
Je kuist de look en fruit hem langzaam aan in olijfolie. De teentjes moeten langzaam garen en mogen niet bruinen. Kruiden kan je naar smaak toevoegen. Als je goed in de look kan prikken, zoals bij een (bijna) gare aardappel, mag je alles mixen. Dat mengsel doe je in bvb een konfituurpotje en als het afgekoeld is, mag het in de koelkast.
Met dank aan de familie Geerts
Verse looksaus
500 gram magere yoghurt of platte kaas
2 eetlepels mayonaise
kippenkruiden toevoegen naar smaak
5 tenen gerookte look
Met dank aan Leen uit Geel
Stokbrood met gerookte knoflook en rozemarijn
Ingrediënten
1 stokbrood
15cl olijfolie
2 teentjes gerookte knoflook geplet
2 gehakte rozemarijn bladeren
Zout
Bereiding
Snijdt het stokbrood in sneetjes en doe de sneetjes nog eens door midden.
Meng olijfolie, rozemarijn en de gerookte look in een kom.
Neem de stukjes brood en meng deze in de kom zodat deze helemaal gedrenkt zijn.
Spies 4 sneetjes brood op elk spiesje.
Bak de spiesjes op de barbequeplaat op een zacht vuurtje zodat ze goudbruin worden.
Vermijd dat het vuur te intens wordt, warm opdienen.
Gerookte look op de BBQ
Ingrediënten
4 teentjes gerookte knoflook
grof zout
peper van de molen
dikke room
bieslook
slagroom
aluminiumfolie
Bereiding
Neem 4 teentjes gerookte knoflook , en haal het jasje eraf.
Doe deze in aluminiumfolie, samen met grof zout , peper van de molen en dikke of zure room.
Draai deze dicht zoals een papillotje en laat 30 min op de rooster van de bbq liggen.
Maak ondertussen een lekker bieslooksausje met slagroom. Opdienen in het papillotje en uitscheppen met lepel.
Risotto met gerookte knoflook, coppa di parma en broccoli
Ingrediënten
300 gr coppa di parma (een charcuterie
dat vervaardigt wordt uit de onderpoot van een varken en op dezelfde manier als
parmaham vervaardigd wordt.)
150 gr risottorijst
1 gesnipperde gerookte sjalot
3 dl rode wijn
1 dl olijfolie
1 stronk broccoli
100 gr geraspte parmezaanse kaas
4 teentjes gerookte knoflook
3 dl bouillon
Peper en zout
Bereiding
Snijd 12 fijne plakjes van de coppa di parma en laat ze een uurtje drogen in een oven van 100 graden. Houd ze terzijde.
Snijd de rest van de coppa di parma
in blokjes en bak ze kort in de olijfolie. Laat ze uitlekken maar recupereer de olie.
Verdeel de broccoli in fijne reepjes en dompel deze 2 min. onder in kokend water. Verfris in koud water en houd ze terzijde.
Pel de look en snijd deze in fijne plakjes. Fruit de sjalot samen met de knoflook in de olie, voeg er de rijst, peper en zout aan toe en roer alles goed door elkaar.
Blus met de rode wijn en breng al roerend aan de kook.
Voeg er beetje bij beetje de bouillon aan toe tot de rijst deze alle opgenomen heeft.
Meng er de broccoli en de blokjes coppa di parma onder en bestrooi met kaas.
Kruid nog eens flink na met peper van de molen.
Verdeel over diepe borden en versier met plakjes gedroogde coppa di parma, parmezaanschilfers en een plukje groen.
Gerookte look soep
Ingrediënten (4pers.)
1 kg tomaten
1 grote bol gerookte knoflook
1 rode ui
2 el extra vergine olijfolie
2 takjes rozemarijn
2 el zongedroogde tomatenpuree
1 el balsamico
8 el room
1 teen gerookte look, geperst
2 sneden wit brood zonder korst
1 el olijfolie
1/4 koffielepel chilipoeder
1 takje rozemarijn
zout en peper
Voorbereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Snijd de tomaten in partjes.
Hak de ui grof en verdeel de knoflook in teentjes, maar schil ze niet.
Doe de tomaten, ui, look en rozemarijn in een braadslee.
Voeg de olijfolie toe, kruid met zout en peper en zet 1 uur in de oven tot de groenten zacht zijn.
Maak intussen de knoflookroom en de croutons.
Meng de look door de room en kruid met zout en peper.
Zet opzij, snijd het brood in blokjes van 0,5 cm.
Meng ze met de olijfolie, chilipoeder en zout.
Verhit een pannetje op een middelhoog vuur en bak de croutons in enkele minuten goudbruin.
Bereiding
Haal de groenten uit de oven en verwijder de knoflook.
Doe de inhoud van de braadslee in een grote pan en voeg de uitgeperste tenen look toe.
Pureer de groenten met de tomatenpuree, aceto balsamico en een halve liter water.
Kruid met zout en peper, warm de soep op en dien op met een lepel knoflookroom en enkele croutons.
Versier met wat fijngehakte rozemarijn.
Wortels met gerookte knoflook en gember
Ingrediënten
1 kg wortels
2 teentjes gerookte look
1 stukje gember
1 ajuin
2 koffielepels currypoeder
peper en zout
Bereiding
Wortels schillen en in kleine stukjes snijden.
Eventjes laten koken in water.
Ajuin pellen en in stukjes snijden.
Ui stoven in olijfolie
Worteltjes bij voegen samen met de geperste knoflook.
Eventjes alles opstoven en kruiden met currypoeder , zout en zwarte peper.