Hoe gezond is zwarte look en de gezondheidsvoordelen …
Zwarte knoflook of gefermenteerde knoflook kent zijn oorsprong uit China en Korea. Het is een 100% natuurlijk product zonder conserveringsmiddelen. Zwarte look is nog stukken gezonder dan zijn witte variant. Het bevat 2 keer zoveel antioxidanten, is laag in vet en rijk aan natuurlijke suikers, ook bevat het stoffen die kanker zouden kunnen weren. Zwarte look is een echte delicatesse!
Voordelen van zwarte knoflook op een rijtje:
100% natuurlijk product, zonder toevoegingen
geurloos
dubbele hoeveelheid antioxidanten
unieke smaak
perfect rauw te eten
lange houdbaarheid
Hoe smaakt zwarte look?
Het fermentatieproces voegde een zogenaamde “vijfde smaak” toe aan de look. Umami, een van oorsprong japans woord dat heerlijkheid of hartig betekent. Deze smaak kom je bijvoorbeeld ook tegen in sojasaus. Het is één van de vijf basissmaken naast zout, zuur, zoet en bitter. Umami verhoogt de speekselafscheiding en versterkt de hartig zoete en zoute smaken, een natuurlijke smaakversterker. Dit is ook de reden waarom Umami producten zo populair zijn in de oosterse keuken.
Hoe en waar bewaar ik zwarte look?
Je bewaart de zwarte knoflookbollen het best afgesloten en donker. Bij voorkeur in het groenten vak van de koelkast. De afzonderlijke teentjes bewaar je het best op een donkere plaats buiten de koelkast. Zwarte knoflook heeft een lange houdbaarheid.
De teentjes van de zwarte look voelen zacht aan …
De witte knoflookbollen worden gedurende een lange tijd warm gehouden. Resultaat is de zwarte kleur, zoetere smaak en zachte textuur. Dit is dus volledig normaal.
Hoe bekomt men zwarte knoflook?
De witte knoflookbollen worden gedurende 4 tot 6 weken warm gehouden bij een temperatuur van om en bij de 60 °C in een vochtige ruimte. Het resultaat van het fermenteren van de witte knoflook geeft een zachte structuur, een zoetere smaak en een zwarte kleur. De knoflook smaakt zo meer naar soja en kan makkelijk rauw gegeten worden. Bovendien laat het geen spoor van knoflookgeur of slechte adem achter.
Hoe gebruik ik gefermenteerde knoflook?
Als je de zwarte knoflookteentjes snijdt of hakt kleeft het aan je mes en doet denken aan zachte drop. in tegenstelling tot gewone knoflook heeft de zwarte look dus een zoetere smaak. Het aroma blijft minutenlang in je mond en neus hangen, een ware smaaksensatie!
Zwarte knoflook wordt gebruikt in vele exclusieve restaurants. Je kan de zwarte look gebruiken zoals de gewone knoflook. Zwarte look vormt een goede combinatie met champignons, tomaten, kaas, geroosterd varkensvlees, gegrilde witte vis en schaaldieren, gerookte vleeswaren, gember, chilipepers , kruiden zoals basilicum en koriander, truffel en sesamolie. Je kan de zwarte look ook gebruiken als vervanger van zwarte boontjes in bijvoorbeeld een zout arm dieet. De gepelde teentjes kan je ook rauw opeten.